The Secret Teaching Of All Ages

To live in the world without becoming aware of the meaning of the world is like wandering about in a great library without touching the books..

Wednesday, March 30, 2011

Wedges

Salam,dear bloggie..
hehe..utk tajuk arini adalah wedges ~
hurmm,ape 2?wedges?adakah ianya kasut tinggi?wedges shoes?
cmni ke?

hahhaha..cntik plak kasut ni aku tgk..nak blh x?
tp klau aku pakai ni sure senang je jatuh tergolek kt tgh jln kn?kui3..
ok2,wedges yg aku mksudkn bkn lah kasut wedges ni,tp crispy potato wedges..hehe..
sedap kn bnyik..

smlm aku dh 'cube try test' wt potato wedges ni..excited jer nk wt sbb dh ade resepi,plus cm senang je nk wt bnda ni..siyus..
kt kampus dlu klau ade jual kt cafe sure aku serbu dlu..
yela kne serbu,sbb ape?
sbb klau lmbt,nti sume org dh kebas wedges yg besar2,n tnggal la cebisan2 yg kocik2 jer..
so,pendek kata,potato wedges ni dh jd pebret aku masa kt kampus laa,hihi..
so dh suke,kne la blajar wt kn??
dannnn...inilah potato wedges hasil keje rafidah abdul rashid yg x reti masak..hahhaha
sbnrnye agak x jd wedges yg aku wt ni..sbb patut nye tepungnye x berketul2 cm ni..
hehehh~ =p
tp dh wt,so mkn jgak la..bkn aku mkn sorg yer,1 family mkn maa~
hahaha..blh la~

potato wedges yg sbnrnye patut rupe begini..
huhu..lain bebenor kn?xpela,pasni aku akn cube wt supaya rupe dia akn jd 'normal' cm dlm gmbr ni..arap2 la mnjadi..
tp ble aku pkir2 bli,aku rse cm x perlu je salut ngan tepung..
sbb 2 kot wedges aku x jd..tul x?hurmm.. (6_6)

ni lah resepi yg aku ikut..

CRISPY POTATO WEDGES

Bahan-bahan ( 2 orang )

· 2 biji kentang saiz XL - potong berbaji

· 2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO

· 1 sudu teh serbuk cili

· 1 biji putih telur - dikocok

· Tepung gandum secukupnya untuk salut

· Garam

Cara-cara

1. kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.

2. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.

3. Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.

4. Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.

5. goreng dengan api perlahan hingga keemasan.

6. Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis.

so klau korg nk mncube2 pon blh..

try la..klau dh jd gtaw aku ek..sbb aku nk tawu ape yg x kne ngan resepi ni or ape yg x kne ngan aku ni..hhahaha...k lah,till then,salam~ =)



No comments: